tiistai 29. lokakuuta 2013

Meidän inseminaatiokierto

Vuorotöiden takia postauksia saattaa tulla epäsäännöllisen säännöllisesti, silloin kun mielessä jotain on.. Nyt on monta asiaa, joten monta postaustakin saattaa tulla.

Mutta asiaan, eli meidän inseminaatiokierto suurinpiirtein näin. Kp on kierron päivä ja kierron 1. päivä eli Kp1 on se päivä, joilloin alkaa menkat kunnolla, eli vuodon ensimmäinen päivä.


Kp1: vuodon eka päivä


Kp3-7: syödään clomifenia 1tbl päivässä (maksaa n. 70e/purkki, jossa 20tbl, jotkut voi syödä 2tbl päivässä) Tässä suora lainaus pakkauselosteesta:
 Clomifen-tabletti sisältää vaikuttavana aineena 50 mg klomifeenisitraattia, joka on keinotekoinen antiestrogeeni.
Naiset: Klomifeenin vaikutukset perustuvat sen antiestrogeenisuuteen, minkä vuoksi munasolun irtoamista estävä vaikutus poistuu ja estrogeenieritys lisääntyy. Tämä johtaa osaltaan munasolun irtoamiseen. Klomifeenilla on ilmeisesti myös suora stimuloiva vaikutus munasarjoihin, mutta munasolun irtoamisen aikaansaaminen edellyttää yleensä kohtalaista omaa estrogeenieritystä.
Kp 9 tai 10: Ultraääni poliklinikalla ja sen mukaan samana päivänä alkaa Gonal-F pistokset, insuliinikynän näköinen pistos. Maksaa kynällinen eli 300IU/150e. Meillä annostus ollut 37.5IU nyt molemmissa aiemmissa. Suora lainaus Gonal-F:n seloteesta: auttamaan useiden follikkelien eli munarakkuloiden (joissa kussakin on munasolu) kehittymisessä naisilla, joita hoidetaan avusteisilla lisääntymismenetelmillä (toimenpiteitä, jotka voivat auttaa raskaaksi tuloa)
Kp 14: Uä, jossa tarkistetaan, kuinka paljon follikkeleita on muodostunut ja löytyykö isoin eli johtofollikkeli. Tää uä:n aika on hieman vaihdellut sen mukaan, onko ollut esim. vkloppu, koska silloin poliklinikka kiinni. ja molempina kertoina on tässä ultrassa päätetty, että hyvin kasvaa mutta vielä 1-2 päivää pistoksia. ja sitten seuraavaan vaiheeseen eli pregnyliin.Kp15: Taas kotipistoksia, eli 1 pistos, pregnyl, maksaa alle 10e. Ja suora lainaus: Naisilla FSH ja LH saavat aikaan kuukausittain munasolun kypsymisen munasarjassa. LH:ta tarvitaan myös ovulaatioon eli munasolun irtoamiseen. Jos elimistö ei tuota riittävästi FSH:ta ja LH:ta, voi hedelmällisyys heiketä. FSH:ta sisältävien hormonivalmisteiden päivittäisillä injektioilla voidaan saada munasolu kypsymään. Tämän jälkeen munasolun irtominen saadaan aikaan antamalla Pregnyliä. Pregnyliä voidaan antaa myös ovulaation jälkeen avusteisissa lisääntymishoidoissa.
Kp 18: Joko inseminaatio poliklinikalla tai kotona kotiyhdynnöillä, jos kotona niin yhdynnät olisi kp 16 ja 18.

Kp 16, jotta siittiöit olisi valmiina odottamassa munasolua ja kp 18 päivänä, jotta ovulaatio ajoittuisi silloin. Jos taas poliklinikalla, kuten meillä. Niin aamulla klo 8 poliklinikalle ja mies antaa spermanäytteen (on muuten antanut sen jo omalääkärin lähetteestäkin, ja siitä tutkittua montako liikkuvaa, paikallaan olevaa tai hidasta siittiötä, tai onko mr-vasta-aineita, jotka hidastaa siittiön tunkeutumista munasoluun), spermanäyte pestään labrassa, niin että mr-vasta-aineet poistuu ja näytteessä on mahd. paljon liikkuvia siittiöitä. Sitten muutaman tunnin päästä lääkäri vetää ruiskuun pikkuisen määrän spermaa ja ruiskuttaa sen ruiskun ja ruiskun päähän asetetun taipuisan katetrin avulla kohtuun(Ei ballongia, eikä tunnu mulla ainakaan yhtään, ei huomaa koko laittoa.). Sit jäädään odottelemaan. Normaalisti saa olla sen jälkeen arjessa. Yhdyntöjä hyvä kotona vielä parin päivän ajan suorittaa, jotta maksimoi vaikutuksen. Inseminaation jälkeen kuukautisten pitäisi tulla aika tarkkaan 2 viikkoa inseminaatiosta ja itselle ne on ainakin tulleet päivälleen näin. Itse inseminaatio siis ihan kivuton.


Hoitojen kalleus tuli hieman yllätyksenä, ei niinkään lääkkeet, vaan matkat (meiltä poliklikalle meno-paluu 70km) ja jokaisesta hoitokerrasta, kun polin ovesta sisään astuu, maksaa 27.5e.. Ja jos muutamankin kerran tarkistetaan ultraa niin summa kasvaa aika nopeasti. 

Inseminaatiot siis yksilöllisiä, tässä yksi esimerkki, ei siis ainoa tapa toteutua ja varmasti muitakin lääkkeitä on, mutta jollekin voi tällainen samantapainen kierto tulla kuin meillä :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Enemmän kuin mielellään kuulisin ajatuksiasi ja kommenttejasi!